Mátrai borvidék
Magyarország egyik legnagyobb területű (7000 hektár) borvidéke, melynek ökológiai adottságai
igen kedvezőek. A Mátra hegyvonulata védettséget nyújt, a talajok változatosak, mély rétegűek,
tápanyaggal jól ellátottak. Borai főleg fehérborok, melyek illatban, zamatban gazdagok,
harmonikusak. A borvidék specialitása az Olaszrizling, mely rezedára emlékeztető illatával, sajátságos kesernyés ízével hívja fel a figyelmet. Az Olaszrizling mellett a borvidékre jellemző fajta még a
Szürkebarát, Chardonnay, Ottonel muskotály, Hárslevelű, Leányka.

Pincészet
A Ludányi Pince 1995 óta működő borászati vállalkozás Gyöngyöstarjánban. Célunk a legmodernebb borászati eljárások alkalmazásával egyedi stílusú, magas minőségű borok készítése. Jelenleg 9 hektár első osztályú szőlőterületen gazdálkodunk, melyeken termésszabályozással és különleges
odafigyeléssel próbáljuk biztosítani a kiváló alapanyagot borainkhoz. A szőlőfajták 90%-a fehér, a
többi kék szőlő, összetételét tekintve: Olaszrizling, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Cserszegi Fűszeres,
Zenit, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon.
Boraink - fehérek és vörösek egyaránt - reduktív technológiával készülnek (hűtött erjesztés, tárolás
acéltankban), így jellemzően frissek, üdék, gyümölcsösek. Munkánk egyik vezérelve, hogy
pincészetünből olyan kiváló minőségű borok kerüljenek ki, melyek méltán megállják helyüket a hazai és külföldi igényes borfogyasztók körében is. Palackozott borainkat a magyar gasztronómiában számos étteremben megtalálja.


©Ludányi Pince - minden jog fenntartva!