Mátrai borvidék

Valószínű, hogy Gyöngyösön már a honfoglalást megelőző időkben is folyt szőlőművelés, de az első adat egy 1301-ből származó oklevélből maradt ránk, mely szerint a településen birtokos Csobánka László comes három fia osztozott ősi gyöngyösi birtokukon, melynek nagy része szőlő volt. Leírta az osztásra került szőlők elhelyezkedését is, melynek egy része Gyöngyöspüspöki mellett, más része pedig a város alatt feküdt.
Az 1576. évi tizedösszeírás is kitért a lakosság szőlőművelésére, ekkor az összeírás szerint a városnak 348 bortermelő lakosa volt.
A 18. század előtti időkben a gyöngyösi bortermelők főleg a fehér szőlőfajtákat művelték - köztük a rajnai fajtákat is -, amelyeket báró Brudern József telepített be gyöngyöstarjáni szőlőjébe. A 19. század elején kadarkát kezdtek ültetni, melyet török szőlőnek neveztek. Ez volt az uralkodó fajta egészen az 1886-ban fellépő filoxéravészig, amely három év alatt elpusztította az teljes szőlőterületet. Később az amerikai fajtákba való oltás által a szőlőfelújítás nagy munkája rengeteg anyagi áldozattal és verejtékkel végre sikerült, így a filoxérapusztítás után alig tíz év múlva, a város lakossága újra jobb napokat látott. Az új telepítéssel meghonosultak a legnemesebb csemege- és borszőlő fajták is. Napjainkban a Mátrai borvidék Magyarország egyik legnagyobb területű borvidéke, melynek ökológiai adottságai igen kedvezőek. A Mátra hegyvonulata védettséget nyújt a szélsőséges időjárással szemben, a talajok változatosak, mély rétegűek, tápanyaggal jól ellátottak. Első sorban fehér borairól nevezetes, melyek illatban, zamatban gazdagok, harmonikusak. A borvidék specialitása az Olaszrizling, mely rezedára emlékeztető illatával, sajátságos kesernyés ízével hívja fel magára a figyelmet. Az Olaszrizling mellett a borvidékre jellemző fajta még a Szürkebarát, Chardonnay, Ottonel muskotály, Hárslevelű, Leányka. A fehér borok mellet nagy népszerűségnek örvendenek a borvidék rozé borai is, amelyek a fehérekhez hasonlóan illatosak, gyümölcsösek, és egyre nagyobb teret hódítanak az érlelt, kiváló minőségű vörös borok is.

Background Image

A pincészetről

A Ludányi Pince 1990 óta működő családi borászat Gyöngyöstarjánban. Pincészetünket a legmodernebb borászati eljárások alkalmazásával készült egyedi stílusú, magas minőségű borok jellemzik. Jelenleg 7 hektár első osztályú szőlőterületen gazdálkodunk, melyeken termésszabályozással és különleges odafigyeléssel biztosítjuk a kiváló alapanyagot borainkhoz. Szőlőfajtáink kétharmada fehér, a többi pedig kék szőlő, összetételét tekintve: Olaszrizling, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Zenit, Merlot, Kékfrankos és Cabernet Franc. Boraink a reduktív technológiának köszönhetően friss, üde, gyümölcsös karakterrel rendelkeznek, de kiemelkedő évjáratokban természetesen készülnek késői szüretelésű, fahordóban és palackban érlelt borkülönlegességek is. Célunk, hogy pincészetünkből olyan magas minőségű borok kerüljenek ki, melyek az igényes borfogyasztók körében itthon és nemzetközi viszonylatban is egyaránt megállják helyüket.